Rakennuksen yleispiirteitä

Asumismukavuuden kannalta olisi hyvä, että samassa kerroksessa olisi sekä asuntoja että varastoja. Sama tila voi toimia kumpanakin varustusta muuttamalla. Talossa on siis vain ”tilaa”, ei valmiiksi eri käyttötarkoituksiin määrättyjä huoneita.

Asunnon tai toimiston koon jousto voi tapahtua vuokraamalla/myymällä osa siitä toiseen käyttöön vaikkapa varastoksi tai vastaavasti hankkia siltä, jonka ko. tila ennestään on, lisää tilaa. Jos tila on ennestään varastoa, kaupankäynti lienee helpointa.

Mainittu idea toteutuu parhaiten, jos rakennus on syvärunkoinen. Tällöin keskellä rakennusta olevat tilat, valon ja näkymien kannalta heikoimmat, olisivat luontevasti muunneltavissa asuintiloista varastoiksi ja päinvastoin.

Rakennuksen keskiosiin muodostettavien tilojen käyttötarkoituksia voivat olla esimerkiksi
  • säilytys-/pysäköintipaikka polkupyörille, lastenvaunuille, rollaattoreille, pyörätuolille potkulaudoille, suksille, luistimille…
  • muu varasto, harrastusvälineille tai mille vain
  • sauna
  • suuri kylpyhuone
  • toinen WC
  • työ- tai harrastustila: esimerkiksi toimistohuone, puutyöverstas tai lisä-äänieristetty soittohuone
  • pieni komero, johon netistä tilattua tavaraa voi tuoda ja samalla jättää pakkausjätteet pois vietäväksi
  • luonnollisesti myös olo- ja makuuhuonetilojen laajennus

Useampikerroksisessa rakennuksessa tarvitaan suurikokoinen hissi varastossa olevan tavaran, esim. polkupyörän, lastenvaunujen, lastipyörien, rollaattoreiden yms. helppoon siirtämisen kerroksista katutasoon. Sitä voi käyttää myös sisävarustusosien liikutteluun. Jopa sopivasti mitoitettu teräksinen kylpyhuoneen lattiaelementti voidaan kuljettaa näin. Siten mitkä tahansa asunnon sisävarustuksen osat ovat siirrettävissä ja korvattavissa. Ainoastaan kantava runko on kiinteä.

Vaikka ratkaisu on varsinkin äänieristyksen kannalta suunniteltu nimenomaan välipohjaksi, kerrosten väliin, sopii se myös kantavaksi alapohjaksi yksikerroksisiin pien- tai rivitaloihin. Samat muuntojoustavuuden, modulaarisuuden ja nopean rakentamisen edut ovat silloinkin saavutettavissa. Esim. todennäköisesti hyvin kysytyt kaupunkipientalot voisivat olla rakennettuja näin. Alapohjan tapauksessa rakenteet voivat olla kevyempiä kuin välipohjan kyseessä ollen, koska massaa ei tarvita äänieristyksen vuoksi. Betonilaatat voi siis korvata vaikkapa puulevyillä sopivine pintamuotoineen ja täytteenä olevan kevytsoran mineraali- tai puukuituvillapurulla.

Etuna esiteltävässä ratkaisussa on muun ohella nopea rakentaminen. Tästä on hyötyä etenkin täydennysrakentamisessa, koska rakennusaikainen haitta ympäristölle jää mahdollisimman lyhyeksi. Samoin rakennuksen ollessa valmis erilaiset hyvinkin suuret muutostyöt voidaan tehdä pölyttömästi ja rakennuksen ollessa muuten normaalisti käytössä akuutisti muunneltavaa osaa lukuunottamatta.

Koska useimmat rakenteen osat voi vaihtaa tai korvata toisenlaisilla koska tahansa rakentamisen jälkeen, uusien ideoiden tullessa niitä on helppo kokeilla ja ottaa käyttöön. Kehiteltävä rakennus on siksi myös hyvä alusta pienen(kin)mittakaavan nopeille materiaali- ja muille kokeiluille.