Tekniikka

Näiden pohdintojen siivittämänä suunnittelen järjestelmää, joka mahdollistaa rakennusten sisätilojen helpon muuntelun koska tahansa. Myös ulkoseinät ikkunoineen ovat helposti vaihdettavissa halutun kaltaisiin. Näin päätäntävalta palautettaisiin sinne, minne se monin osin kuuluu eli asukkaalle tai muulle tilan käyttäjälle itselleen. EU:ssa tätä kutsuttiin joskus subsidiariteettiperiaatteeksi eli siksi, että päätäntävallan tulee olla niin lähellä sitä, johon se eniten vaikuttaa, kuin mahdollista. Joskus tuntuu, että tämä hankalan nimen hieno periaate on unohtunut. Mutta tässä sitä on tarkoitus soveltaa. Matkalla on yhtä ja toista mietittävää, mutta sehän on vain mielenkiintoista.

Ratkaisun keskeinen osa on rakenteiltaan vakioitu pääosin puinen välipohjalaatta, joka sallii sekä seinien että LVIS-järjestelmien siirtämisen tarpeen mukaan. Vakioinnilla saavutetaan useita etuja muun muassa valmistuksen kannalta. Rakenne ja sen muutamat yksityiskohdat selviävät seuraavasta kuvasta.

Elementtikerrostaloja yleisesti vaivaavasta monotonisuudesta ei ole pelkoa, sillä vain rakennuksen piiloon jäävä tekninen osa on massatuotantotavaraa. Näkyvät osat voivat olla mitä vain. Mielikuvitus saa lentää ja kaupunkikuva rikastua.