Usein kysyttyjä kysymyksiä
K: Myydäänkö täällä jotakin?
V: Ei vielä. Idea on kehitteillä.
K: Pilari-laatta-systeemiä (PLS) asuinrakennuksiin kuten tässä on yritetty ehdottaa jo kauan, mm. 80-luvulla betonisen kirjahyllyrungon tilalle. Ei onnistunut silloin, miksi nyt olisi toisin?
V: Tarpeet ovat muuttuneet ja rakennustekniikka kehittynyt. Tietääkseni tuo mainittu PLS-yritys kaatui kustannuksiin, kirjahyllyrunko oli hiukan halvempi. Arkkitehdit olivat kyllä PLS:n kannalla. Tuolloin ei mm. kosteudenhallinta ollut niin tarkkaa eikä muuntojoustolle annettu juurikaan arvoa, asukkaat nähtiin "vakiomuotoisina" perheinä vakioisine tarpeineen. Samoin, puurakentaminen on kehittynyt ja tässä esitetyillä ratkaisuilla kustannuksia voidaan saada alemmas. Periaatteessa tämä menetelmä voi olla jopa rakennettaessa edullisempi kuin nykyisin tavanomainen. Pidemmällä aikavälillä rohkenen väittää että tämä systeemi on paljonkin edullisempi, jos kaikki kulut huomioidaan. Etenkin asukkaan kannalta.
K: Idea muistuttaa kovasti alalaattapalkistoa, jota käytettiin 50-luvulle saakka. Mitä eroa näissä on?
V: Lähtökohtana tosiaan on alalaattapalkisto. Tässä se on tehty puusta, noissa 30-40-50-luvun toteutuksissa käytettiin betonia. Kansi tehtiin kiinteäksi, jolloin LVIS-tekniikan muutokset eivät käyneet rakenteita särkemättä päinsä. Samoin, alalaatta ei varsinaisesti ollut aiemmin henkilökuormaa kantavaa osaa, se kantoi vain täytteitä. Tässä alalaatta on osa koko kantavaa rakennetta.
K: Miten tätä on kommentoitu?
V: Pääosin positiivisesti. Teknisesti ei pitäisi olla ongelmia. Hinta herättää kysymyksiä. Koitan avata kustannusasiaa ao. välilehdellä.
K: Koska tätä voi odottaa markkinoille?
V: Riippuu rahoituksesta ja muista resursseista. Kuulemani mukaan tekniset kysymykset ovat ratkaistavissa suoraviivaisesti insinöörityön keinoin, mutta pullonkaulana on se, kuka ryhtyisi valmistamaan tätä ja vieläpä mielellään Suomessa. Olen kuulolla mahdollisten yhteistyökumppanien suhteen.
K: Miten välipohjalaatat liittyvät toisiinsa?
V: Lähtökohtaisesti nurkissa olevien pilarien ja rakennusta jäykistävän porras-/hissikuilun kautta. Pilari-palkkirakenne on myös mahdollinen. Materiaali pilareissa ja palkeissa voi olla mikä tahansa.
K: Mitkä ovat suurimmat tekniset haasteet?
V: Asiantuntijakeskusteluiden perusteella eniten työtä teettävä asia lienee rakennusrungon jäykistys. Pelkkä porras-/hissikuilu ei ehkä riitä, vaan joitakin kantavia, laatoissa momenttia välittävillä liitoksilla kiinni olevia väliseiniä tarvittanee. Ajatukseni on, että ne voisivat sijoittua "vähempiarvoiseen" tilaan lähelle porras-/hissikuilua, jolloin muuntojoustavuus ulommalla, "arvokkaammalla" osalla säilyisi mahdollisimman hyvänä.
Palo- ja ääniasioissa on tietty yksityiskohdissa miettimistä. Mutta, kaikki mainitut ovat ratkaistavissa sopivalla porukalla eli osaavien suunnittelijoiden avulla. Mitään radikaalia uutta näissä ei ole, vaan edetä voidaan tavanomaisen rakennussuunnittelun keinoin.
K: Mitä seuraavaksi?
V: Laajempia ja tarkempia kuvia ja pieni, yhden laatan kokoinen prototyyppimökki malliksi ja kokeiluja varten.